NASA Sergisi: A Human Adventure


Alışveriş merkezlerinin belki de tek beğendiğim noktası insanları kendilerine çekmek için düzenledikleri kültürel etkinlikler. Bunlardan biri olan NASA Sergisi(A Human Adventure) de Bakırköy'de bulunan Marmara Forum Alışveriş Merkezi'ndeki Expo Center ziyaretçilerini bekliyor. Madrid'ten sonra ikinci sergileniş yeri olarak İstanbul seçilmiş.

Serginin biletleri Biletix'te satılıyor. Ama benim gibi Biletix'in işlem ücretine karşı çıkanlardansanız biletinizi  etkinlik yerinden de temin edilebiliyorsunuz. Bilet ücretleri tam 25 TL, indirimli 20 TL olarak belirlenmiş. Ama tüm sergi içeriğinin hikayesi girişte dağıtılan elektronik anlatıcılarla öğrenilebiliyor. O yüzden girişte ücreti 5 TL olan anlatıcılardan mutlaka almak gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var; o da gezilen salonların ve salonlar içindeki parçaların sırası ile anlatıcıdaki sıra aynı değil.(girişteki görevli bu konuda sizi uyarıyor zaten) O yüzden gezilen salon/bakılan parça ile dinlenilen bilgi uyumunu sizin yapmanız gerekiyor. Bu uyumu tutturamazsanız belli yerleri kaçırabiliyorsunuz.

Sergi toplamda 6 bölümden oluşuyor. Birinci bölüm Köprüye Giriş adında, Apollo 17'nin giriş rampasının maketiymiş. İkinci bölümde uzaya gidiş gelişler başlamadan önce bu fikri düşünen,bununla ilgili eserler veren kişiler tanıtılmış. Bu bölümün adı da Uzay'ı Düşleyenler. Serginin sizi içine çekmesi üçüncü bölümde başlıyor. Uzay'a Yolculuk adını taşıyan bu bölümde Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki çekişme , kimin hangi tarihte ne yaptığı, uzaya ilk gönderilen uydu, canlı, insan hakkında bilgiler veriliyor. 60'lı yılların sonunu hatırlayanların anılarını tazeleyebilecekleri bir bölüm. Bu bölümün sonunda ilgili çeken bir bölüm vardı: O bölümde Amerikalılar'ın uzay macerasını başlattıktan sonra bu alandaki gelişmeleri toplumun tüm kesimlerine yaymak ve belki de kendi vatandaşları arasında bu konudaki birlikteliği sağlamak için tamamen çocuklara hitap eden(Sunay Akın'a nazire yaparcasına), üzerinde uzayla ilgili çizimlerin olduğu beslenme çantası, pijamalar vb. eşyalar bulunuyor. Burada özellikle üzerinde durmak istediğim bir nokta var, o da Amerikalılar'ın(bu tarz kültürel etkinlerle yapmadan edemedikleri) çaktırmadan yapmaya çalıştıkları propaganda. Sovyetler şunu yaptı ama iyi yapamadı, Anmerikalılar hemen arkasından çok daha iyisini yaptı. Sovyet başkanı Kruşcev tukaka idi ama karşındaki Kennedy neler neler yaptı şeklinde anlatım sergiye sergi olduğu için gelenleri rahatsız ediyor. Daha sonraki bölüm bu konudaki gelişmelerde etkin rol oynayan kişilerin tanıtıldığı Öncüler adında. Dikkat çeken bölümlerden bir diğeri ise uzaya giden insanların oradaki hayatları hakkında bilgi veren Dayanıklılık bölümü. Sonrasında Yenilikler bölümünde uzaya gönderilen araçların parçalarını ve bazı araç parçalarının birebir örneklerini görebiliyorsunuz. Serginin son bölümünde Uzay'da Gelecek adı altında Hubble Teleskopu ve Uluslararası Uzay İstasyonu tanıtılıyor. Tam hediyelik eşya bölümüne girecekken yan tarafınızda bir simülatör görüyorsunuz. Bir uzay mekiği içinde gökyüzüne fırlatılma sonrasında da yeryüzüne düşerken paraşütünüzün açılması ve okyanusa inme hissi verdirmeyi amaçlanmış. Gidiş geliş sırasında insanın görebilecekleri simülatör içindeki ekrandan anlatılmaya çalışılırken aynı zamanda görüntüler simalatörün ileri/geri,aşağı/yukarı hareketleri ile desteklenmiş. Korku ve heyecan beklentisi ile girdiğim simülatörden pek de tatmin olmadan indim. 10 TL ücreti olan bu simaltöre binmezseniz pek de birşey kaybetmezsiniz.

Hakkını vere vere gezilirse yaklaşık 3 saat geçirilebilecek bu sergi için gidilip görülesi diyebilirim. Yetişkinler haricinde, bir zamanların popüler büyüyünce olunacak meslekleri arasında olan astranotluğu zamanın çocuklarını hatırlatabilmesi sebebiyle nerede olduğunu anlayabilecek yaştaki çocuklarla da gidilebilir. Özellikle  Uzay'a Yolculuk ve Yenilikler bölümü insanoğlunun neleri gerçekleştirebildiği ve kendini aşma boyutuna geçebildiği hissini verdiği için insanı heyecanlandırıyor.

NOT: Sergiye,Amerikalılar Ay'a gitti mi gitmedi mi polemiklerine hiç girmeden kültürel bir etkinlik gözü ile bakılırsa daha fazla zevk alınabilir. Çıkışta şüphelerinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz :)   

Yorumlar

  1. bende gittim begendim... simülatöre de bindim. ;)

    hatta yazısını bile yazdım..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortalamanın Sonu

Çocuk Aktivite Merkezleri

Can Yayınları-Mini Kitap Serisi