Değişim Sürecinde Türkiye



Dr. Mahfi Eğilmez'in, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Sosyo-Ekonomik Bir Değerlendirme alt başlığı ile çıkan Değişim Sürecinde Türkiye kitabı ekonomik değerlendirmeler kadar ekonominin etkisi altında bulunan eğitim, kültür ve toplumsal ilişkiler gibi konulara da değiniyor. Geçmişten günümüze, dünya genelinden Türkiye özeline şeklindeki bir akışta işlenen konular hem ülkemizin tarihsel gelişimini (veya dalgalanmalarını) hem de diğer ülkeler ile karşılaştırma sonuçlarını okuyucuya sunmuş.


Kitap; 1800'lü yıllardan başlayarak, Sanayi Devrimi sonrasında kapitalizmin ortaya çıkışı ve dünya üzerindeki etkisini ele alarak başlıyor. 20. yüzyılın kilometre taşları olan 1. ve 2. dünya savaşları, 1929 Buhranı, Sovyetlerin çöküşü gibi toplumsal olaylar ve bunların öncesi ve sonrasında ekonomik durumlar hakkında da bilgi veriyor(Soğuk Savaş değerlendirmesi bölümündeki ABD ile SSCB arasındaki mücadelenin birçok alandaki başarıyı önceden yukarılara taşıması dikkat çekici bir tespitti.) Aynı dönemlerde Türkiye'nin ekonomik gidişatı ve siyasi değişimlerin toplumsal etkileri üzerinde durulmuş. Son bölümde ise özellikle 2000'li yıllar ve AKP hükümetinin ekonomik alanında yaptıkları(iyi başlayan, kötüleşen, daha da kötü giden şeklinde) değerlendirilmiş. Bunlarla birlikte; kitap boyunca sermaye hareketleri, sıcak para, kırılgan ekonomiler vb. ekonomi kavramları da işlenip okuyucunun bilgi sahibi olması sağlanmış.


Ahbap Çavuş Kavramı

Ahbap çavuş ifadesi kitap boyunca sıkça kullanılmış. Kapitalizm ve demokrasi gibi kavramların da  nitelendiği bu ifade ile günü kurtarma, adam kayırma,kural tanımama gibi gelişimini tamamlayamamış toplumlara ait özellikler vurgulanmak istenmiş. Bu bölümlerde biraz ekonomi değerlendirmesinin dışına çıkılıp, toplumsal yaklaşımlar ele alınarak sorunun kurallarda değil uygulamada olduğu belirtilmiş. Uzak durulması gereken bu yaklaşımın Türkiye'de giderek artması ve artışın mevcut hükümet ile ilişkilendirilmesi kitabın belirli kesimler tarafından eleştiriye açık noktalarını oluşturmuş.


Kitabın belki de en önemli özelliği, anlatımın sürekli olarak tablolar ile desteklenmesi. Türkiye'nin cari açığı, özelleştirme gelirleri, kişi başı gelir gibi konular (kaynak gösterilerek) yıllara göre ilgili rakamlar eşliğinde bir tabloda gösterildiğinde çok daha anlaşılır olmuş. Böylece, özellikle son 8-10 yıldır ülke ekonomisinin kötü gidişatı itiraza yer bırakmayacak şekilde ortaya konulmuş. Matematiğe dayalı bu rasyonel yaklaşıma yazarın kişisel yorumları da eklendiğinde, (bilgilendirme ve uyarı niteliğinde) bireysel ve kurumsal dersler alınabilecek ifadeler oluşmuş. Bu noktada; sayıların ispatladığı kötü gidişe söyleyecek sözü olmayan, savunmasını sadece hamaset edebiyatı ile yapabilenlerin itirazları yükseliyor ve maalesef başdanışman seviyesinden tepkiler geliyor!


www.mahfiegilmez.com isimli sitesindeki yazıları ve Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar ile bilinirliği her geçen gün artan Mahfi Eğilmez'in NTV'deki programının sonlandırılması ise ya muhalif kimliğinden ya da gerekli ahbap çavuş ilişkilerine girmemesinden kaynaklanıyor olsa gerek. 
Umarım Mahfi Eğilmez'in kendine yazdığı yazılar her geçen gün daha geniş bir kitleye ulaşır ve yetkili makamlar tarafından dikkate alınır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortalamanın Sonu

Çocuk Aktivite Merkezleri

Can Yayınları-Mini Kitap Serisi