Can Yayınları-Mini Kitap Serisi


Genelde perakende alışveriş yapılan yerlerde kasa önlerinde düşük tutarlı ve pek faydalı olmayan ürünler satılır. Sanırım bu genel bilinirliği değiştirecek bir fikir hayata geçirilmiş. Türkiye'nin en bilinen yayınevlerinden biri olan Can Yayınları ,başlangıcı kendi alanlarında efsane olmuş kitaplardan yaparak, mini kitap ismini verdiği kitapları özel stand'larında satışa sunmuş. Kredi kartından biraz büyük, rahatlıkla pantolon veya ceket cebine sığabilecek boyutlardaki, özel kağıt ve basım teknikleri kullanılan bu kitapların insanın dikkatini çekmemesi pek mümkün değil.

Fikrin, siyasetin son zamanlarındaki popüler tanımlaması ile, milli olmadığını söylemek gerekiyor. Fikri ortaya atan ve pratiğe dönüştüren Hollanda'da faaliyet gösteren Jongbloed bv isimli bir firma. Kitapların orjinal ismi ise Flipback. Burada satılan kitapların da basımı Hollanda'da yapılıyor. Can Yayınlarını Türkiye Distribütör'ü olarak düşünebiliriz.

Kitapların en önemli özellikleri arasında boyutlarının küçük olmasına rağmen yazı font'unun standart kitaplardaki gibi olması söylenebilir. Böylece okurken göz yorgunluğu oluşmuyor. Sayfaların parlaklığı okumayı destekleyen diğer bir özellik olurken, üst düzey incelik kitap kalınlığının cepte taşınabilir bir boyutta olmasını sağlıyor. Sayfalardaki yazı düzeni standart kitaplarda olduğu gibi dikey değil yatay. Sayfa sayısı da aynı eserlerin normal kitaplarına göre %30-%50 daha fazla. Fiyatları da hemen hemen aynı eserlerin normal boyuttaki kitapları ile aynı.

İlk seri 5 kitap olarak satışa sunulmuş. Okurlardan gelen ilgi sonrası 6 kitap daha basılmış. Başta sosyal medya olmak üzere konu ile ilgili herhangi bir olumsuz yorum okumadığım gibi, hemen herkesten övgü dolu yorumlar ve bu şekilde basılan kitap sayısının arttırılmasını talep eden ifadeler gördüm. Yayınevi yetkililerinin yorumlarına bakılırsa da yeni kitaplar fazla ara vermeden basılmaya başlanacak. 

Kitapların formatı ve çekiciliği, kitap okumak isteyip de okuyamamak için bir çok bahanesi olan bana gerekli şevki verdi. Bu arada; sayfaların hızlı çevrilebilmesinin kitap okumaya yönelik motivasyonu arttırdığı şeklinde bir fikre kapıldım. Genellemek çok doğru olmaz ama en azından benim için bu şekilde.

Yanlış hatırlamıyorsam en son Turbo sakızlarından çıkan araba resimlerini toplamıştım. Şimdi kendime yeni bir seri toplama hedefi olarak bu kitap serisini belirledim. Hayvan Çiftliği ve Satranç bitti, İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar devam ediyor. Bakalım ,okuduğum kitaplar haricinde, ben seriyi tamamlamadan yeni kitaplar basılacak mı? Hodri meydan Can Yayınları...

Güncelleme (09.01.2017) : Önce, yazıdaki resim ve kitap sayısı ile ilgili bir düzeltme yapayım ve resmi 14 kitabı içerecek şekilde güncelleyeyim. Sonrasında da (muhtemelen gelen tatmin edici talep üzerine) yeni kitapların karton yerine özel hazırlandığı belli olan ahşap mini kitap stand'larında satışa çıkarıldığı bilgisini vereyim. Elimdeki kitaplar bitip tekrar roman okuma havama girince yeni kitapları da teker teker okuyacağım.

Yorumlar

  1. Peki kitaplarin orijinal versiyonlarinin birebir aynisi mi yoksa kirpiyorlar mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Tüm kitapların kapaklarında da belirtildiği gibi, mini kitaplar gerçek kitap içeriklerinin tam metninden oluşuyor.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortalamanın Sonu

Çocuk Aktivite Merkezleri