Yeni Yasaklar


Yeni Yasaklar, Kandemir Konduk'un daha önce Yasaklar olarak yazdığı ve başrollerinde Zeki Alasya ile Metin Akpınar'ın oynadığı müzikalin günümüze göre uyarlanmış hali. Oluşumunda Kandemir Konduk ve Müjdat Gezen'in yer aldığı bir tiyatro oyunu hakkında konuşmak ne haddime bilmiyorum ama, büyük umutlarla gittiğim Caddebostan Kültür Merkezi'ne gösteriminden maalesef pek de memnun ayrılmadım.

Oyunda genelde genç oyuncular sahne alıyor. Yılların oyuncusu İlhan Daner sadece açılış ve kapanış bölümlerinde yer aldı. Oyun bu haliyle sanki genç oyuncuların sahne tecrübesi kazanmaları amaçlanmış gibi biri hal içindeydi ki; vermek istenen mesajlar, oyunun belli bir geçmişinin olması gibi konular göz önüne alındığında bu riske girilmeli miydi bilmiyorum. Oyuncuların sahnede yaşadıkları heyecan, dans edilen bölümlerdeki koreografi bozuklukları sıradan seyirciler tarafından bile fark edilebiliyordu.

Oyun birçok skeçin bir araya getirilmesi ile oluşmuş. Skeçler arasında insanın aklına hemen Mahallenin Muhtarları'nı getiren Kandemir Konduk'un imzası niteliğinde şarkılı ve danslı geçişler var. Skeçler içinde sık sık argo kelimelerin kullanılması ve belaltı olarak nitelendirilecek hareketlerin bayan oyunculara yaptırılması belli bir noktadan sonra rahatsızlık verici oldu. Oyun özünde mevcut iktidarı eleştiren bir işleyişle devam ediyor. Ama burada yapılan eleştiriler herkesçe bilinen sözleri tekrarlamak ve laf çarpmaktan öteye gidemiyor. Bol bol eleştiri malzemesi veren bu iktidarın tiyatro sahnesi gibi bir ortamda yerilmesi çok daha can alıcı şekilde yapılabilirdi. Yine de günümüzde böyle bir girişimi gerçekleştirme cesaretini göstermek bile takdir edilecek bir davranış olarak nitelendirilmeli.

4 Nisan tarihinde bu sezonki son gösterimini yapılmış. Seyretmek isteyenler önümüzdeki sezonu beklemek zorundalar. Biletlerini de Biletix üzerinde temin edebiliyorsunuz, ücretler ortalama bir özel tiyatro ücreti olarak 40 TL.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortalamanın Sonu

Çocuk Aktivite Merkezleri

Can Yayınları-Mini Kitap Serisi