Şirin Okul Öncesi Seti


Bu değerlendirme yazısı; 1 yılı montessori olmak üzere yaklaşık 2.5 yıl okul öncesi eğitim almış bir çocuğun seti tamamlamadaki performansı ile çocuk gelişimi ve okul öncesi eğitimi konusunda herhangi bir akademik geçmişi olmayan bir babanın bakış açısı ile yazılmıştır.

Selçuk Şirin, Hürriyet Gazetesi'ndeki eğitime ağırlık veren köşe yazıları ve meşhur TEDx konuşması ile tanınırlığı her geçen gün artan bir akademisyen. Son PISA sonuçlarını da en yüksek perdeden dile getirenlerin başında geliyordu. Şirin Ailesi'nin eğitime önem veren diğer üyeleri ile bir araya gelerek ilkokul çağındaki ve okul öncesi dönemdeki çocuklar için çeşitli setler hazırlamışlar. Okul öncesi kitap seti 4 çalışma kitabı, bir hikaye kitabı ve yapboz posterden oluşuyor. Çalışma kitapları Çözdüklerim, Gördüklerim, Yaptıklarım ve Duyduklarım isimli kitaplardan oluşuyor. 

Gördüklerim kitabı, çocukların görsel yetilerini geliştirmeye teşvik edici alıştırmalardan oluşuyor. Büyük resim içindeki küçük özelliklerin seçilebilmesi, geometrik kavramların fark edilir olması ve renkler ile nesnelerin ilişkilendirilmesi gibi konular ele alınmış.

Yaptıklarım kitabı, çocukların el becerilerini geliştirici alıştırmalar içeriyor. İçerikte, makasla kağıt parçaları kesme ve yapıştırıcı kullanarak resimler oluşturma örnekleri bulunuyor. Küçük bir ipucu; kesilip kırmızı boyanması istenen kalbi, bir sonraki sayfada yapılan zarfın içine koyup annemize verdiğimizde duygusal anların yaşanması da sağlanabiliyor :)

Çözdüklerim kitabı, genel olarak gördüğünü anlama, yorumlama ve değerlendirme özelliklerini geliştirme amacıyla hazırlanmış. Önerge tarzında örnekler, eşleştirme çalışmaları ve büyük-küçük,doğru-yanlış kavramlarının yerleştirilmesini amaçlayan alıştırmalar bulunuyor.

Duyduklarım kitabı, işitsel özellikleri geliştirici bir içeriğe sahip. Ağırlıklı olarak harflerin seslerini yorumlayarak yapılması gereken örnekler var. Şu anda ilkokul 1. sınıf adayı olarak okul öncesi eğitimimize bir özel okulda devam ediyoruz ve harflerin söylenmesi ile herhangi bir kelimenin hangi harfle başladığı çalışmalarına yeni geçtik. O yüzden kelimelerin hangi harflerle bittiği örneğinin de olduğu bu kitabı diğer 3 kitabın aksine okul öncesi bir çocuk için biraz ileri bir seviye olduğunu düşünüyorum.

Yapboz poster, sahip olduğu küçük sürpriz ile çocuk tarafından başlandıktan sonra merakla bitirilmeye çalışılan değişik bir yan çalışma olmuş. O yaştaki bir çocuk için rakamların gücünü etkileyici bir şekilde gösteriyor.

Tüm set bitirildikten sonra hediye olarak çocuğa okutulması istenen,Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış, Kuzucuk Lamby kitabı ise; böyle bir set hazırlayan kişilerden beklenebileceği gibi idealist ve özgür bir hayat anlayışı mesajı veriyor.

Günümüzün hızla gelişen dünyası eğitimin önemini her geçen gün arttırıyor. Bu da en alt seviyeye inerek okul öncesi eğitimin kaliteli olmasını mecbur kılıyor. Bu sebeple, piyasadaki Şirin Okul Öncesi Seti'ne benzer ürün sayısı gün  geçtikçe artıyor. Bu artış olumlu bir gelişme olmakla birlikte öğretilenlerin kalıcılığını sağlamak için süreklilik de gerekiyor. O yüzden bu şekilde hazırlanmış tekil setler yerine konu paylaşımları ve akışları iyi planlanmış belirli periyotlar halinde temin edilebilecek setlerin çocuklar için daha verimli olacağını düşünüyorum. Diğer taraftan bu konu; dijital ortama çok kolay aktarılabilecek ve çalışmaların teknolojik aletlerle çocuklar tarafından daha hevesli yapılmasını sağlayabilecek bir konumda. Umarım, devletin de bu konuya önem vermeye başlamasıyla birlikte, gerek okul ortamında gerekse de bu tarz kaynaklarla birlikte okul dışında da okul öncesi eğitime verilen önem artarak devam eder.

Yorumlar

  1. Merhaba, Bloğunuzu bu seti ararken farkettim. Güncel yazılarınız yok ama belki bu mesajı yine de görürsünüz. Benim 1,5 yaşında bir kızım var. Eğer kitap seti duruyorsa ikinci el olarak satmayı düşünür müsün?

    YanıtlaSil
  2. Aynen bende anasınıfına giden kızım için kaynak ararken bu seti gördüm, ama içeriği anlamaya çalışırken sizin açıklamayı farkettim, bilgi vermeniz iyi olmuş, teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortalamanın Sonu

Çocuk Aktivite Merkezleri

Can Yayınları-Mini Kitap Serisi