Uzunköprü Kent Müzesi

Müze her ne kadar 2013 yılında açılmış olsa da, ve Muradiye Mahallesindeki kilisenin restorasyonunun tamamlanması ile birlikte ilçenin bir çok yerine her iki eser için tabelalar yerleştirilmesine rağmen, burası hala daha Eski Tekel Binası olarak bilinir. Evet Uzunköprü'de tekel ürünleri satan yerler  sigara-içki teminini buradan yaparlardı. Zamanında babamın işlettiği büfe için ben de çok kez buraya gelmiştim, hele ilk gelişimde alınacak sigara paketi sayılarını karıştırmam dolayısıyla hesabın tutmaması sonrası oluşan korkumu hala hatırlarım. Bu yüzden belki de müzede fark edilmesi gereken en sıra dışı şey yine o eski Tekel Binası ile ilgili. 2. kata çıkan merdivenlerin başlangıcının hemen yanındaki duvarda görülen hesaplamalar sanki hala bir odada Facit hesap makinesi ile ne kadar ödeneceği belirleniyor, yan odadan da sigaralar alınıyor duygusunu yaşatıyor. Uzunköprü Belediye'si güzel bir belediyecilik örneği gösterip eskiyi modern bir ortamda tekrar hayata döndürmüş ve böylece ilçenin hafızasını da diri tutmuş. 

Uzunköprü'nün tarihsel gelişimi ve ağırlıklı olarak geçmiş dönemlerdeki yerel halkın gündelik hayatlarında kullandıkları eşyaların sergilendiği müzede içeri girdiğinizde sizi bir görevli karşılıyor İsterseniz görevliden sergilenen parçalar ile ilgili bilgi alabiliyorsunuz, müzenin detayları ile ilgili broşür bulabiliyorsunuz, odalarda sergilenen parçalar ile ilgili tarihsel ve bilgilendirici panolar görebiliyorsunuz. Gelişmiş yerlerdeki yüksek bütçeli müzelerde görülebilecek bu özellikler Uzunköprü Kent Müzesi'nin yapımına ve gelişimine ne  kadar önem verildiğini gösteriyor. 

Gelin Odası

Kahve Köşesi

Çanakkale Savaşı'nın Önemini Belirten Asker 

Atatürk Portresi

Eski Kimlik ve Tapu Belgeleri

Cazgır Dondurmacısı

Bir paragraf da Cazgır'a açalım ve teşekkürlerimizi iletelim. Son yıllarda Uzunköprü'nün kurumsallaşan markası olma yolunda ilerleyen Cazgır Dondurmacısı müzeye maddi olarak da destekte bulunmuş. Böylece hem müzede kendileri için bir köşe oluşturma hakkı elde etmiş hem de Uzunköprü insanının gözündeki saygınlığını arttırmış. 

Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen'in girişimi ve yerel halkın bağışladığı eşyalar ile oluşturulan müze tam bir ortak çalışma eseri. Eminim böyle bir çalışma yapıldığı bilgisi daha çok kişiye ulaşsa, birkaç müzelik eşya daha toplanır. Girişin ücretsiz olduğu ve pazartesi günleri kapalı olan müze hakkında daha geniş bilgiye http://kentmuzesi.uzunkopru.bel.tr/iletisim.html adresinden ulaşılabilir. Sitenin Galeri Bölümü'ndeki resimlerde de görüleceği gibi artık Uzunköprü'deki okulların kendi ilçeleri içinde okul gezisi yapabilecekleri bir müzeleri var. Bu imkanı yaratan Uzunköprü Belediye'sine ve müzenin gelişimine katkıda bulunan herkese ne kadar teşekkür etsek azdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortalamanın Sonu

Çocuk Aktivite Merkezleri

Can Yayınları-Mini Kitap Serisi