İstanbul Balmumu Heykel Müzesi


Pazar günü sosyal aktivitesi olarak Sapphire Çarşı'da bulunan balmumu heykel müzesine gitmeye karar verdik. Bu müze Türkiye'nin ilk ve tek balmumu müzesi olarak kendini tanıtıyor. Müzede toplam 56 kişinin balmumundan yapılmış heykelleri var. Bu heykellerden bazılarını tanıtım amacıyla alışveriş merkezinin çeşitli yerlerine de yerleştirmişler.

Müze toplamda 4 bölümden oluşuyor diyebilirim. Girişten sonra en soldaki bölümde Mevlana'nın heykeli var. Aynı zamanda bu bölümde Mevlana ile ilgili bir sinevizyon gösterimi de yapılıyor. Bir sağ taraftaki salonda günümüzde yaşayan ve yakın geçmişte vefat etmiş önemli Türk'ler var. Atamız Atatürk 2 heykeli(Latife Hanım'la birlikte Meclis kürsüsünde Nutuk'u okumasının temsili) ile bu bölümde yer alıyor. Diğer heykeller arasında Kemal Sunal(belki de aslına en benzemeyen heykel diyebilirim),Levent Kırca, piyano başında Fazıl Say ve demir parmaklıklar ardında Nazım Hikmet bulunuyor. Daha sağdaki salonda Rus ağırlıklı olmak üzere dünya genelinde önemli bulunan bazı kişilerin heykelleri var. Rus heykeller arasında Boris Yeltsin, Mihail Gorbaçov(bence alnındaki kırmızı leke heykelinde mutlaka olmalıydı), Stalin ve idelojik olarak bu gruba ekleyebileceğimiz Karl Max var. Aynı salonda Fransız ve İtalyan tarihinde devlet yönetiminde bulunmuş bazı simalar ve popüler kültür temsilcileri olarak Arnold Schwarzenegger ve Beatles bulunuyor. Son salonda ise önceki dönemlerde yaşamış ve yaşadığı çağa iz bırakmış Türk'ler ve bizimle bir şekilde ilişkisi olmuş tarihi kişilerin heykelleri var. Bunlar arasında Farabi, Yunus Emre, Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet ve Timur sayılabilir.

Müze içinde kendi başınıza dolaşabileceğiniz gibi sinevizyon ve rehber anlatımı şeklinde planmış bir programla da gezebilirsiniz. Ben ikinci alternatifi seçmenizi öneririm. Çünkü bir rehber ile gezdiğinizde bütün heykellerin Rusya'da yapıldığı(belki de bu yüzden hissedilir bir Rus tarihi kişisi ağırlığı var) fakat sadece Hürrem Sultan heykelinin Ukrayna'da yapıldı, Stalin'in Timur'a çok meraklı birisi olduğu ve bu merakı yüzünden mezarını açtırdığı gibi özel bilgilere sahip olabiliyorsunuz. Timur'un mezarı açılıp tüm kemik yapısı tespit edildiği için heykelinin yüz kısmında tüm detayları(yüz çizgileri,avurtları) görebiliyorsunuz. Heykellerin boyutları halen yaşamakta olan kişilerin mevcut vücut yapılarına, vefat eden kişilerin ise tarihi kaynaklardan tespit edilen bilgilere göre yapılmış. Tüm heykellerde gerçek saç kullanılmış.

Birkaç istisna hariç yüz hatları, kıyafetleri, makyajları ve gözleri ile gerçeğe yok yakın duran heykellerin yaklaşık 1 saati ayırıp ziyaret edilmeyi hakketini düşünüyorum. Giriş ücreti tam 15, indirimli 10 TL. Görevli arkadaşlar çok cana yakın ve derslerini gerçekten iyi çalışmışlar. Müzenin web adresi şu şekilde :
http://www.balmumuheykelmuzesi.com/

Not: Cengiz Han'ın kafası hareketli, bilin ki anlık bir heyecan yaşamayın :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortalamanın Sonu

Çocuk Aktivite Merkezleri

Can Yayınları-Mini Kitap Serisi