Köpek Balığı Dünyası Sergisi


Bir alışveriş merkezi sergisi daha: Köpek Balığı Dünyası Sergisi. Köpek balıkları hakkında genel bilgiler vermek ve son yıllarda nesilleri tükenme noktasına gelen bu hayvanlar için farkındalık yaratmak amacıyla açılan bu sergi önümüzdeki zamanlarda bu tarz pek çok sergiyi ağırlayacağını düşündüğüm Trump Tower Mall'da ziyaretçilerini bekliyor. Sergi aslında Amerika'da  Planet Shark adlı serginin eserlerinin Türkiye'ye getirilmesi ile açılmış .

Serginin girişinde köpek balıklarının tarihsel ve evrimsel gelişimini anlatan bir bölüm bulunmakta. Yaklaşık 450 milyon yıldır varlığını devam ettiren bu deniz canlılarının geçiş dönemlerini ne şekilde atlattıklarını ve günümüze kadar nasıl geldikleri anlatılıyor. Bununla beraber iskelet yapıları kıkırdaktan oluştuğu için fosil olarak sadece dişleri bulunabilen bu hayvanların çeşitli türlerinin diş ve çene örneklerini görebiliyorsunuz. Özellikle boyu 15 metreye kadar varan megalodon'un yetişkin bir insanın eli büyüklüğündeki dişlerini görmek bir an için insanın içini titretiyor. Bu bölümde bulunan elektronik bilgilendirme ekranlarında; çeşitli köpek balığı türlerini, bu türlerin vücut yapısı, beslenme şekli vb. özelliklerini öğrenebiliyorsunuz. Bu bölümün devamında çeşitli köpek balığı türlerinin çene fosillerini görebilirsiniz ve oradaki görevlilerden öğrendiğim kadarıyla bu çene fosilleri gerçekmiş. Sonrasında en hızlı köpek balığı olarak bilenen Mako türünün ve beslenmek için en çok tercih ettiği yaklaşık 350 kiloluk orkinos -20 derecelik bir vitrinde sergilendiği bölüm var. 

İlerleyen bölümlerde köpek balıkları ile geçmiş zamanlarda çıkan hikayeler, önemli köpek balığı saldırıları, Jaws filminde kullanılan aksesuarların olduğu bir bölüm var. Bunun hemen karşısında bir Jackie Chan filminde kullanılan bir köpek balığı maketi var. Sergi yine çeşitli filmlerde kullanılan parçalar, özellikle Avusturalya'nın güneyinde bu konu ile ilgili yapılan çalışmaların anlatıldığı bölümlerle devam ediyor. En sonda da çok fazla çeşit bulunamayan bir hediyelik eşya bölümü var. (Bu tarz sergilerdeki hediyelik eşya bölümlerinin çok daha titiz hazırlanması gerektiğini düşünüyorum. Sonuç olarak belli bir süre sonra insanlara o sergiyi hatırlatacak en önemli şey oradan aldıkları bir hediyelik eşya olacaktır. Hatta bu bölümde yapılacak sergi ve içeriği ile ilgili bir soru/cevap uygulamasında başarılı olacak kişilere bir ödül verilmesi uygulamasının ziyaretçiler açısında çok daha etkileyici olacağını düşünüyorum.)

Çeşitli köpek balığı replikalarının da görülebileceği sergi boyunca köpek balıklarının kopan bir dişlerinin bir gün içinde yenilendiğini ve hayatları boyunca binlerce  diş çıkarabildiklerini, çok da lezzetli olmayan köpek balığı yüzgeci çorbası için yılda binlerce köpek balığı öldürüldüğü gibi bilgileri edinebiliyorsunuz. 

Söylemeden geçemeyeceğim bir konu da sergilenen parçaların altlarında yazan bilgilendirme yazıları. Planet Shark'ta bulunan açıklamaların birebir tercümesi ile üretildiğini düşündüğüm bu yazıların klasik gayri resmi Amerikanvari uslübu bana itici geldi.

Av mı yoksa avcı mı sloganıyla, insanların kafasında hep olumsuz yerde duran köpek balıklarının aslında farklı değerlendirilmesi gerektiği ve maalesef son yıllarda dünya üzerinden bir çok canlı türü için geçerli olan nesil tükenmesi sorunun köpek balıkları için de mevcut olduğunu ve günün birinde köpek balıklarının yok olmasının diğer hayvanlara göre ekosistemin dengesi açısından çok daha tehlikeli olacağı mesajı verilmek isteniyor.

Bilet fiyatı 15 TL. Biletix'ten alınabileceği gibi sergi girişinden de temin edebiliyorsunuz. Ayrıntılı bilgiyi sergini web adresinden de alabilirsiniz: http://www.kopekbaligidunyasi.com/ 

Sergi için mutlaka ziyaret edilmelidir demiyorum ama köpek balıklarına karşı özel bir ilgisi olanlar veya çocuklarına dolaylı yoldan deniz sevgisi aşılamak isteyenler için mutlaka uğranılması gereken bir yer diyebilirim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortalamanın Sonu

Çocuk Aktivite Merkezleri

Can Yayınları-Mini Kitap Serisi