Gymboree-MyGym Karşılaştırması


En başta belirtmek isterim ki bu yazıdaki değerlendirmeler her iki kurumun da Ataşehir şubeleri üzerinedir.
Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı yazıma da şu adresten ulaşılabilir: http://abaciyorum.blogspot.com.tr/2014/09/cocuk-aktivite-merkezleri.html

Bu kurumlarla ilk tanışmamız, çalıştığım kurumun ile MyGym arasında yapılan bir kampanyanın tanıtım mail'i ile başladı. Bizim ufaklığın yavaş yavaş hareketlenmeye başlaması ve yabancı ortamlarda aşırı pasif kalmasının da, "Oyun grubu olarak adlandırılan ortamlara girsek mi acaba?" düşüncelerimize destek vermesi ile birlikte ilk olarak MyGym'in deneme dersine katıldık. Sonrasında Gymboree'deki deneme derslerine katılıp, kendimize göre bir seçim yaptık. Şimdi gelelim bu sürecin detaylarına.

İçerik olarak MyGym 1, Gymboree ise 3 farklı ders çeşidi sunuyor. Oyun grubu olarak adlandırılabilecek, bir eğitmen eşliğinde ortamda bulunan çeşitli oyuncaklar ve top havuzları gibi gereçlerle bedensel gelişim desteği sunan dersler MyGym'in ana temasını içeriyor. Aynı ders çeşidi Gymboree'de de var. Tabi bu durumda ilk akla gelen bunun için geniş bir alan olması gerektiği. MyGym'in alanı böyle bir ders için yeteri kadar büyük(Hatta oyun oynayın çocukları seyretmek isteyen yakınlar için bir tribün bile var.) Ama Gymboree'nin bu ders çeşidi için ayırdığı alan MyGym'e göre küçük olmasının yanında bana göre oldukça da yetersiz. Genellikle müziklerle desteklenen dersler yumuşak bir malzemeden yapılmış geometrik şekiller üzerinde atlama-zıplama, değişik kaydıraklardan kayma vb. gibi etkinliklerden oluşuyor. Bu tarz oyunlarda beğeni açısından önemli bir yere sahip top havuzu MyGym'de var(hem de bayağı büyük ve derin bir top havuzu), ama Gymboree'de yok. Sırf oyun alanı büyüklüğünden bile MyGym'in tercih sebebi olabileceği bu alanı biz tercih etmedik. Bu düşüncemizin sebebi, birebir aynısı olmamakla birlikte bu tarz derslerde yapılabilecek etkinlik veya oyunlarının benzerlerinin evde veya AVM'lerdeki oyun alanlarında da yapılabilecek olması idi.

İşte bu noktada Gymboree farklılaşmaya başlıyor. MyGym'in sadece oyun grubu olabilecek ders çeşidinden farklı olarak Gymboree müzik ve sanat dersi seçeneklerini eklemiş durumda. Biz bu iki dersin de deneme derslerine katıldık(Bu dersler için de ayrılan sınıfların bana göre küçük olduklarını belirtmeliyim.). Müzik dersinde bir sınıf içinde toplanan çocuklar ve onlara eşlik eden ebeveynlerle (2-3 yaş gruplarındaki derslerin tamamında çocuklara birer ebeveyn eşlik ediyor) müzik eşliğinde çeşitli oyuncakları da işin içine katarak 5-10 dakikalık farklı oyunlar oynanıyor. Sanat dersi ise daha farklı. Dersin içeriğinde paylaşım, kalıpları kırma, özgüven arttırma ve bedensel ve zihinsel özellikleri geliştirmeye yönelik oyunlar oynanıyor. Biz hem bizim ufaklığın verdiği tepkileri hem de bizim gözlemlerimizi hesaba katarak Gymboree'deki sanat dersini tercih ettik. Sanat derslerin genelde 45 dakika süren diğer derslerden daha uzun olarak 60 dakika sürüyor. Ders tahta üzerine kaplanmış büyük bir beyaz kağıdın fırçalar ile boyanması ile başlıyor, hemen arkasından boyalar çocukların ellerine sürülüyor ve aynı kağıt üzerinde el izleri oluşturulmaya başlanıyor. Her hafta farklı bir tema belirlenen derslerde çocukların somut olarak bir şeyler ortaya çıkarmaları sağlanıyor(Alt kısmı kesilip sadece kenarları kalan kağıt tabağın kenarlarına çiçek resimleri yapıştırıp çelenk yapmak veya yine kağıt tabağı farklı şekillerde keserek ve renkli kağıt ile sim desteği ile A5 kağıt üzerinde yelkenli gemi yapmak gibi).  Derslerde ayrıca oyun hamuru ile farklı şeyler yapmak, süngerden yapılma geometrik şekillerle kule yapma gibi bölümler de bulunuyor. Her haftaki derslerde yapılan etkinliklerden biri ise kitap köşesinde toplanarak ders öğretmeninden resimli bir kitaptaki hikayeyi dinlemek. Yine derslerdeki standart aktivitelerden birisi de ders sonlarında yapılan hareketli müzikler eşliğinde kostümlü danslar :)

Her iki kurumun da deneme derslerine katılabiliyorsunuz. Önceleri MyGym'deki deneme dersleri ücresizdi ama artık onlar da ücret alıyorlar. Deneme derslerinde verdiğiniz ücretler kayıt olunması durumunda üyelik ücretinden düşülüyor. Kampanya dönemi, devam edilecek ders sayısı veya ders türüne göre ortalama 50-80 TL arasında değişen ders ücreti vermek durumunda kalıyorsunuz. Aslında üyeliğiniz eğitmenler eşliğindeki yukarıda özelliklerini açıklamaya çalıştığım bir dersten ibaret değil. Çocuğunuzun yaş grubuna göre hafta içi günlerinde belirlenen saatlerde serbest zaman derslerine de gidebiliyorsunuz. Ders ücretleri o derslere katılım durumunda makul bir aşamaya geliyor diyebiliriz.

Evet her iki kurumda yabancı menşeililer. Evet her ikisinde de kendi kültürlerini yayma, birşeyleri çaktırmadan empoze etme niyetlerini görebiliyorsunuz. Ama diğer taraftan bakılınca da bu gibi yerler çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri için bireysel veya arkadaşlar arasında kolay kolay yaratılamayacak ortamları çok güzel bir şekilde yaratabiliyorlar.

En azından deneme derslerine katılıp çocukların vereceği tepkilere göre değerlendirmeye alınabilecek yerler.  Ayrıntılı bilgileri http://www.mygym.com.tr/ ve http://www.gymboreeturkey.com/ adreslerinde bulabilirsiniz. Bakalım bir defa giren bir daha kolay kolay çıkamayıp, devamlılık konusunda şartlarını zorlayabiliyor mu, bekleyip göreceğiz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortalamanın Sonu

Çocuk Aktivite Merkezleri

Can Yayınları-Mini Kitap Serisi