ATATÜRK - Modern Türkiye'nin Kurucusu Dahi Generalden Liderlik Üzerine Dersler



Yazarı Türk değil, bu yüzden başlangıç aşamasında bir tarafsızlık kazanmış oluyor. İçerikte de ne kesin bir yüceltme ne de kesin bir yerme olmayınca ortaya tam aranılan ama bulunamayan tarzda bir kitap çıkmış. 

Yazar Austin Bay'ın kitaba yazma amacı aslında farklı bir çalışmanın ile ilişkiliymiş. Amerikalı yayın evi Palgrave Macmillan tarafından hazırlanan Dünya Generalleri Serisinin (http://www.palgrave.com/products/SearchResults.aspx?s=WSG&fid=8854) bir parçası olarak hazırlanan kitap Amerikalılara Atatürk'ü tanıtmak kadar biz Türkler'e de özgün bir bakış açısı ile Atatürk'ü anlatabiliyor. Kitap Atatürk'ün doğumu ile ölümü arasında geçen zaman diliminde özellikle içinde bulunduğu savaşlardaki rolünün ön plana çıkarılması ile oluşan bir içeriğe sahip. Atatürk'ün Askeri Okula gitmeye başlayan askerlik serüvenin kilometre taşları üzerinde özenle duruluyor. Kitap ayrıca, genellikle Çanakkale Savaşı sırasındaki katkılarını bildiğimiz Atatürk'ün sonrasında doğu ve güney cephelerinde de rol aldığını hatırlatma özelliğine sahip. Ve bu bölümler anlatılırken iyiye iyi kötüye kötü denilmiş. Çanakkale Savaşı'nda zaman zaman hırsına yenik düşerek verdiği taarruz emirleri sebebiyle gereksiz asker kayıplarına yol açmasına da değiniliyor, Yunan Taarruzu sırasında aldığı hareketli savunma kararının ne kadar doğru olduğu da belirtiliyor. Kitabın bu şekilde sonlanacağını düşünüyorsunuz ama son bölümde asker Atatürk'ten sivil Atatürk'e geçiş yapılıp, savaş sonrasında yaptığı atılımların ülkenin gelişmesindeki etkileri üzerinde duruluyor. Hatta günümüzdeki hükümetin uygulamalarının Atatürk'ün zamanında yaptıkları ile çakışması ile ilgili yorumlar da mevcut.

Yazarın devam eden çalışmalarında Atatürk 2.0 tanımlaması ile Arap Baharı etkisindeki ülkelerin kurtuluşu için referans olarak Atatürk ve devrimlerinin referans alınabileceği belirtiliyor(http://www.utexas.edu/cola/depts/government/events/20383). 

Türkiye dışından birisi tarafından yazılmış olduğundan, Atatürk hakkında farklı bir akışı gözlemlemek için bile alınıp okunabilecek bir eser.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortalamanın Sonu

Çocuk Aktivite Merkezleri

Can Yayınları-Mini Kitap Serisi