Bir Türkiye Hayali


Düşünün; Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden birinde iyi bir akademik kariyeriniz var, meslek itibariyle araştırıp öğrenmeyi, öğrendiklerinizi paylaşmayı seviyorsunuz, yetiştiğiniz, büyüdüğünüz toprakları unutmamışsınız, bir ayağınız sürekli memlekette, ve o memlekette Allah’ın her günü eleştirilecek, kafa yorulacak ve çözüm yolu önerilecek yoğun bir gündem var. Kitap, yazar Selçuk Şirin’in bu yaklaşımla kaleme aldığı yazılardan oluşuyor.

Yazarın Hürriyet Gazetesi’ndeki köşe yazılarını ve Twitter hesabını takip eden kişilerin az çok aşina olduğu değerlendirmeleri içeren kitapta yer alan makaleler; ülkemizdeki kilo sorunundan, yoğun sosyal medya kullanımına, eğitim alanındaki sorunlardan, teknolojik gelişmede geride kalmamak için yapılması gerekenlere kadar geniş bir yelpazedeki konuları içeriyor. Okumaya başladıktan sonra genel olarak Türkiye’de, kısmen de dünyadaki yaklaşık son 2 yıllık gelişmeleri kronolojik olarak ele alındığını görebiliyorsunuz. Yaklaşımı yapan bir Amerikan üniversitesinde çalışan profesör, yaklaşım yapılan yer de Türkiye olunca yazılar da haliyle yoğun bir eleştirel düzeyde yazılmış. Hatta Çare Biziz bölümündeki geleceğe yönelik umut aşılamaya çalışan yazılar haricinde olumlu olan tek konu son yıllarda Türk üniversitelerine(başta vakıf üniversiteleri olmak üzere) gelen yabancı öğrenci sayısının artmasının belirtildiği yazı. Esas olarak kitabın değerini arttıran özelliği, yazılarda kişisel görüşler kadar konuyla ilgili uluslararası kuruluşların araştırma sonuçlarının da kullanılması olmuş. Böylece somut verilerle desteklenen görüşlerin okuyucu üzerinde bıraktığı etki de arttırılmış.

Yazılar arasında bazıları diğerlerine göre daha dikkat çekici olmuş. Bunlar arasında; Türk insanının en yakınındakilere bile güvenmede sorun yaşadığını belirten yazı, proje okul uygulamasının olumlu bir girişim gibi gözükürken nasıl tersine döndüğünü anlatan yazı, çocuk gelişimi konusunda anne-babalara düşen görevlerin açıklandığı yazılar ve hayal kurma ve girişimcilik üzerine öğütlerin verildiği yazılar gösterilebilir. Yazarın yaşadığı ülkedeki seçimleri sürpriz bir sonuçla kazanan Trump’la ilgili yazılar araya girmiş gibi gözükse de, oradaki seçimlerin kazanılmasına etki eden ve bir nevi suni olarak yaratılan seçim/kampanya ortamının bizdeki ile benzerlik göstermesi örnekleri ile birlikte aslında konu yine Türkiye ile ilişkilendirilmiş.

Kitap, adından da anlaşılabileceği gibi(Yanlış hatırlamıyorsam yazar Twiter üzerinde bir oylama yaparak kitabın adını belirlemişti.) aslında sistemsel veya organizasyonel kararlar alabilen kurumların neler yapması gerektiği üzerine görüşler içeriyor. Özellikle eğitim ve gelecek planlaması konusundaki yazılarda hükümet ve çeşitli bakanlıklara direk mesajlar var. Ama ülkemizdeki mevcut siyasi otoritenin önem verdiği konular ile kitapta bahsedilen olması gerekenler arasında çok fark var. O yüzden, bu yorumum belki bir umutsuzluk göstergesi olarak kendini çok belli edecek ama, kitapta olması istenen uygulamaların mevcut hükümet yönetimi altında gerçekleşebileceğine inanmıyorum. Benzer dünya görüşlerine sahip kadroları içeren gelecekteki ülke yöneticilerinin de beklenen gelişmeyi gösteremeyeceğini, bir şeyler yapmaya niyet etseler de dünyanın daha ileri bir aşamaya geçmesi sebebi ile geç kalınma durumunun oluşacağını tahmin ediyorum. Bu sebeple kitabın daha çok bireysel gelişim ve uygulamalar konusunda insanlara yol gösterici olabileceği kanısındayım.

Bu Şirin Ailesi ile ilgili ikinci yazım. Daha önce de okul öncesi çocuklarına yönelik Şirin Okul Öncesi Seti isimli setleri için bir yazı yazmıştım. Kendilerini ve yayınlarını takip etmeye devam edeceğim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortalamanın Sonu

Çocuk Aktivite Merkezleri

Can Yayınları-Mini Kitap Serisi