Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul'da


Hezarfen, filozof, astronom, mimar, mühendis, mucit, matematikçi, anatomist, müzisyen, heykeltıraş, botanist, jeolog, kartograf, yazar ve ressam. Bunlar Wikipedia’ya göre Leonardo Da Vinci’nin icra edebildiği meslekler. Hayat hikayesini okuduğunuzda belli bir yaştan sonra sürekli dönemin maddiyat ve yönetim açısından güçlü kişilerin yanında bulunduğunu öğreniyorsunuz. Bu da aslında bu kadar farklı meslekte çalışmalar yapabilmesinin doğal bir sebebi oluyor. Doğuştan gelen üstün bir zeka ve yaratıcılık hevesi, rönesans’ın getirdiği gelişim ve ilerleme ortamına ek olarak dönemin dük ve aristokratlarının istekleri ile birleşince ister istemez ortaya bu kadar geniş bir meslek yelpazesi çıkıyor.

2006 yılında Koç Müzesi’nde Leonardo Evrensel Deha isimli sergide Leonardo Da Vinci’nin orjinal çizimlerinden yola çıkılarak üretilen çeşitli makinaların örnekleri sergilenmişti. Bu sefer, Leonardo Da Vinci’ye adanmış en önemli sergi olma iddiası ile yola çıkılmış ve Belçika’daki ilk sunumun ardından dünya turnesine İstanbul’dan başlanılmış. İçerik olarak da daha fazla makine örneği, orijinal el yazması, tablo ve çizim örneği belirlenmiş. Sergi Ayazağa’da bulunan Uniq İstanbul’da, giriş bileti internet üzerinden alınabildiği gibi hemen yan tarafta bulunan Biletix Gişesi’nden alınabiliyor. Tam bilet 44 TL, indirimli bilet 38.5 TL. 7 Nisana kadar açık kalacak sergi hakkında detaylı bilgiye şu adresten de ulaşabilirsiniz. Sergiye Da Vinci’nin daha az bilinen eserlerinden olan Kakımlı Kız ile fotoğraf çektirerek başlıyorsunuz. Size verilen numara ile çıkışta farklı formatlarda(normal kağıda basım, çerçeveli, 2 farklı resmin kullanıldığı çift taraflı anahtarlık) resminizi alabiliyorsunuz. Giriş bölümünde Da Vinci’nin hayatını ve eserlerine anlatan 7 dakikalık bir kısa film gösteriminin yapıldığı sinema var. Sonraki bölümlerde nelerin sergilendiğini aşağıdaki sergi planı krokisinde görülebilir.




Tıpkıbasımlar ve reprodüksiyonlar bölümlerinde Da Vinci haricinde Michelangelo, Raphael gibi sanatçıların çizimleri de var. Savaş silahları ve makineleri bölümü sanırım en etkileyici ve yaratıcı (ve aynı zamanda yıkıcı) fikirlerin hayat bulduğu örnekleri içeriyor.(Acaba Da Vinci savaş makinaları ve silahların gelişimine bu kadar katkı sunduktan sonra; Alfred Nobel’in, icat ettiği dinamitin çok sayıda insanın ölmesine sebep olması sonrasında yaşadığı pişmanlık gibi bir duygu yaşamış mıydı? Yoksa bunun için Avrupalıların yaşam anlayışında yaklaşık bir 400 yılın geçmesi mi gerekiyordu?)


                                Askerlerin korunaklı bir şekilde savaş alanına intikal etmesini sağlayan araç


Bir tarafı ateş ederken diğer tarafı doldurulabilen üç taraflı top arabası


                                                                               Bi' nevi tamtam arabası


Buraya kadarki tüm bölümlerde hareketin hızını, yönünü ve şiddetini değiştirmeye yarayan dişli çarkın Da Vinci tarafından yoğun olarak kullanıldığı dikkatten kaçmıyor. Anatomik çizimler bölümünün de ayrıca detaylı incelenmesi gerekiyor. İnsanın iç organlarının o kadar detaylı çizimlerine hayran olmamak elde değil. Haliç Köprüsü maketi İstanbul sergisine özel olarak hazırlanmış olabilir ama tarihi ıskalarımızdan birini bize fark ettirmek adına güzel bir jest olmuş. 14. bölümdeki Flying Machine tavana monte edilmiş. Resim alınan alanın hemen yan tarafında, sanal gözlük ile Da Vinci’nin Flying Machine’nine binerek eski İstanbul üzerinde 2-3 dakikalık tur atabileceğiniz, çocuklarında da yararlanabileceği bir alan var. Giriş ve fotoğraf ücreti haricinde buradaki kullanım için de 15 TL alınıyor.

Geçmiş zamanlardaki yapı tasarımları, gündelik hayatı kolaylaştıran aletler, biyolojik çizimler ve ünlü resimlerin yer aldığı bir sergiyi gezmek cazip bir fikir olabilir, ama aynı zamanda o eserlerin hepsi aynı kişi tarafından var edilmiş derseniz o sergiye gitmek bir gereklilik haline dönüşür. Sergi; zamanının gelişmişlik göstergesi, savaşların kazanılmasını sağlayan icatları ve araçları günümüzün teknolojisi ile karşılaştırmak ve insanlığın yaklaşık 500 yılda gerçekleştirdiği gelişimi görmek için de bir fırsat sunuyor. Aynı zamanda, çocuğunuzla gidip, oradaki eserler hakkında sorduğu soruları cevaplandırmanın verdiği keyif de cabası.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortalamanın Sonu

Çocuk Aktivite Merkezleri

Can Yayınları-Mini Kitap Serisi